Tongbaechu- Kimchi

IMG_5433

07 jul Tongbaechu- Kimchi

Hipsterstämpeln hänger tungt över huvudet på en så fort man talar om att man gjort ett långkok, syltat, saftat, , bakat, gjort eget öl eller gjort kimchi. Men har man växt upp med turen av att ha en mor som lagat allt från grunden och haft tillgång till en stor trädgård där det snarare känns som slöseri om man inte tar hand om all frukt och bär som trädgården erbjuder, så tycker man inte det är lika spektakulärt att laga mat från grunden.

Som alla vet vid detta laget är syrade grönsaker jästa och innehåller mängder med goda bakterier för mage och tarm. Sen är det bra jäkla gott med, och gillar men lite klös i maten bör man testa att göra egen kimchi. Den du köper i butik är oftast en klen försvenskad, tragisk version av vad som en gång var Koreansk chili. Så strunta i den. Jag letade som en galning och hittade ett klassikt koreansk recept men valde i detta recept att starta jäsningen med vassle istället för rutten småfisk ( som visade sig vara ganska svår att hitta)

kimchi

 

IMG_5433

Jag gör Kimchin på krispig,  härlig salladskål.  Det första man gör att att dela den på fyra men man kan med fördel lämna roten ihop, dvs inte skära igenom hela så bladen hålls kvar. Man tar sedan och saltar mellan varje blad och lägger tillbaka dem i vattnet för att fortsätta gotta till sig.

 

Skärmavbild 2016-07-07 kl. 19.57.26

 

När man har blandat alla kryddor och med kärlek kramat in allt mellan varje blad ser det ut på detta viset. Tips är att ha plasthandskar om man har tänkt att klia sig i ögon vid senare tillfälle.

 

IMG_5451

Tadaa såhär ser det ut när den nygjorda kimchin blivit nedstoppad i burk.  Ett tips ni vill ha är att ha mer  tomrums-marginal  i burken än vad jag har i denna burken. Kimchi skall som bekant jäsa men jag trodde nog inte det skulle jäsa riktigt så mycket som det faktiskt gjorde. Så nästa dag när jag var på jobbet hade jag lite på känn att det barkar åt helsike. Mycket riktigt, när jag kom hem, hade burken börjar pysa över och runnit ut på bänken. Så ge den lite utrymme att växa.

Jag går alltid på känn när det gäller recept. inte mycket som kan gå fel ( förutom bakning).
Se mina recept snarare som riktlinjer.


Ingredienser

Grönsaker:
2 Stora eller 3-4 mindre salladskål
En bunt rädisor eller en bit rättika.
Ett par morötter
en bunt salladslökar, gärna Asian chives (Buchu) om du hittar.
vatten

Till kryddröran:
Brunt socker
1-1/2  vitlök
2 stora tummar riven ingefära
en gul lök, hackad
nästan 1 dl fisksås
1- 2 dl vassle ( jag gör min genom att dagen innan låta naturell yoghurt stå
i finmaskig sil med saftduk, dagen efter har du fått fin vassle.
1,5 – 2 dl chili flakes, Helst gochugaru som finns i asiatiska butiker.


Och nu då?

Dela på salladskålen på fyra på längden, lämna gärna roten ihop så att alla blad inte ramlar isär. Blöt kålen i kallt vatten lyft upp en i taget och salta mellan bladen. Gärna mer salt ner mot stammen. och var inte orolig det känns konstigt att salta mycket med det mesta försvinner i vattnet och hjälper snarare till att mjuka upp kålen. När kålen fått ligga saltade i en skål med vatten i två timmar kan du ta upp dem och skölja av dem. Dela upp dem helt nu, riv isär dem vid roten.

Blanda vatten, vassle, vitlök, lök, ingefära, socker,  kryddor, fisksås och chilin i en skål och rör ordentligt tills det blir en sörja.  Blande sedan ner dina strimlade grönsaker, (tycker det blir trevligast i tunna stickor). Blanda ordentligt. Nu till geggandet, i med hela händerna och smeta in varje kålblad med sörjan, När kålen blivit insmetad kan du vira den runt sig själv, nästan som en kringla och trycks ner den i din burk. häll över resterande vätska. Får du för lite vätska mot slutet, så lite att det inte täcker kimchin kan du hälla i lite extra vatten. Kimchin kommer nu att starta sin fermentering i rumstemperatur, ju varmare desto snabbare blir processen. När den börjat sin fermentering kan du ställa in den i kylskåpet. Detta tar cirka ett dygn så har den kommit igång bra. Öppna den inte det första dygnet utan låt den får jobba själv.  Jag hade min ute i 2 dagar innan jag ställde in den i kylskåpet, där kommer den att fortsätta syrningen och blir godare och godare hela tiden.  Det är svårt att misslyckas med kimchi.

Lycka till !