Småflaskor med pondus

IMG_5784

28 jul Småflaskor med pondus

IMG_5789

Kunde inte låta bli att köpa dessa små söta glasflaskor på Granit häromdagen. Väl hemma ställde jag dem på matbordet satte mig ned framför dom och frågade vad de ville ha i sig, vad kan de tänka sig?Högt och ljudligt ropade de i munnen på varandra att de ville bli smaksatta olivoljor! Och det nu! Jag lydde så snällt och stoppade in huvudet i kylskåpet för att ropa efter ingredienser som ville sällskapa. Bakom mig gastade Basilikan från fönsterbläcket.

– Jag då, jag vila bada i olivolja, smörja mina kurvor och bli fet och trind!

Nej min vän du blir bara sur efter ett par dagar då du tappat lusten. Svarade jag.  Här krävs ingredienser med styrka och mod, du är visserligen god men alldeles för fånig för att hänga på. Dessa burkar kräfa sin cowboys, sin rolls royce och höga-pretty-woman-stövlar. Något som alltid fungerar, vattentätt så att säga.

IMG_5789

Flaska numero uno: lime & Ingefära

Flaska numero dos: Vitlök & chili

IMG_5784

Förvara flaskorna mörkt och svalt som sig alltid bör när vi pratar om olivolja. När det gäller hållbarhet är det är smart att göra småflaskor så att det faktiskt blir använda innan de blir dåliga. Och ja, de håller inte överdrivet länge, ca två veckor kanske. Skulle du välja att sila av din oljorna efter det tagit bra smak kan hållbarheten bli lite längre. Jag använder olivolja till det mesta men om man använder det mer sällan är detta ett kul tips att ha till salladen när man får gäster,som kan välja själva efter smak och humör, eller varför inte ringla över kokta grönsaker med lite flingsalt.