IMG_5987CHOC5-brand

06 aug Varm choklad med chili & Galliano

Idag är det sommarens första höstdag i Göteborg. Kallt, blåsigt och enerverande regn. Jag släpade mig ut på en promenad trots att jag kände mig hängig. Med halvt kisande grisögon lite sur min och släpande fötter hankade jag mig fram. En sådan dag då utväxten på håret är extra tydlig, naglarna flagnar sig, strumpan halkar ner så där irriterande under hälen och tröjan är antingen för varm eller kall.  Och självfallet är alla i din närhet istället sådär otroligt piffiga. Jag själv är mer en svamplockare vilse i stan. Fattas ju bara att ett ex. eller en klasskamrat du inte sett på 20 år skulle dyka upp.

Det är en sådan dag som tigger om att få dra på sig mysbyxor och den noppriga långkoftan. Plocka fallfrukt och mossa för att arrangera i krukor, dricka varmt te ur en kopp med båda händerna och damma av boken du aldrig hann läsa klart. Man kanske skulle vässa en blyertspenna med kökskniven och skriva ett brev till någon på gulnat vackert papper, pressa blommor eller göra lavendelknyten till sängkläderna i sovrummet?

Nej för fasen! Nu är det sluttramsat. Ta nu och samla dig och gå ut i köket och sätt på en kastrull. Detta skall vi ordna. Om receptet nedan inte skulle få dig att vilja stöna högt av varje klunk, vicka på tårna i välbehag eller spontanbeställa den där klänningen som du ju faktiskt är värd… ja då kanske du redan är död.

IMG_5987CHOC5-brand

IMG_5982CHOC4

IMG_5982CHOC4

stående

IMG_5972CHOC2

VARM CHOKLAD MED CHILI OCH GALLIANO
Ingredienser:
Till en kopp/glas

0,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
2 stora matskedar med fin kakao ( jag använder raw- kakao)
3-4 rutor mörk choklad
1 tsk kanel
1 -2 tsk valfri sötning, jag använder råsocker
Chilipulver efter smak, ett litet sting vill vi ändå ha
några dustar vaniljpulver
…och om du känner fört, någon skvätt av mörk rom eller Galliano

Se nu till att smaka av och gör detta efter dina smaker, mina recept är som sagt bara riktlinjer.

Såhär:

I en liten kastrull kan du börja med att hälla i  grädden eller lite av mjölken om du valt att bara ha mjölk ( up to you). Använd visp men rör ner kakao, kanel, chili och socker. Det skall inte koka utan bara värmas. Bryt den mörka chokladen och smält ner. Tillsätt resten av mjölken och sedan vaniljen. Till sist kan du om du vill addera lite rom eller Galliano. Damn fine chocolate, i tell you!