IMG_6024-RedigeraCHOC7 -text

07 aug Shakshuka

Ni vet sådana där filmer som får en att vilja bli laglös som Bonny & Clyde, eller att hitta en vilsen buss ute i ödemarken som i filmen Into the wild. Att vilja sköljas upp på en öde ö för att testa ens vildmark-skills (jag skulle koka soppa på en spik , äta rötter tills tänderna vinglar och slika på stenar för mineraler). Allt sådant som en stadsmänniska kan drömma om.

Jag har en vän som tom tog tag i detta. I flera veckor har han packat väskan. Torkat mat och gått in sina vandrarkängor. Idag kom han äntligen iväg på sin vandring, en vandring genom naturen som hårt men rättvist skulle leda honom framåt. Han kom tyvärr bara till delsjön innan han kom på att han glömt  T-röd till trangia-köket. I ösregnet stod han där, med väska tält vandringsskor och kämparglöd. Han väntade på att hans goda vän och min kära sambo som tog bilen bort för att leverera det som behövdes. Ibland kan stadens utkant vara tillräckligt för att känna sig utlämnad.

Jag hade önskat att jag hade hunnit skicka med min sambo en gryta värmande shaksuka för att att ge gossen energi till nästa trapats ut från staden Göteborg. För er som tänker sitta fast i ”ödemarken”, inte har fem minuter till en mack eller mataffär. För er som letar efter något som faktiskt går lika bra att laga över öppen eld och som värmer en ensam vandrare. Här kommer lösningen. Hon värmer ben och juver, får kalla fingrar att spritta av glädje och smaklökarna att jubla i ett skogsvrål högre än Ronja rövardotter kan vråla en vårdagsmorgon. Hon heter Shakshuka och har mängder med skepnader. Detta är min version.

IMG_6025CHOC7

Untitled-2

IMG_6024-RedigeraCHOC7 -text

SHAKSHUKA
En rätt med ändlöst många variationsmöjligheter

Ingredienser:
3 pkt med krossade tomater (eller finlira och kör på plommontomater)
1 pkt kidneybönor
2 msk tomatpuré
3 tummar stor ingefära
2-3 vitlökar
olivolja
1 chili
1 gul lök eller några schalottenlökar
4 ägg
2 pkt mozzarella
bladpersilja
spiskummin
chiliflakes- efter behag
salt & peppar

Såhär:
Hacka vitlök, chili, och lök, fräs i olivolja tillsammans med chiliflakes i en djupare stekpanna. Addera tomatpuré och spiskummin. Låt röra ihop en aning innan du tar i tomaterna och den hackade ingefäran. Låt småsjuda i gärna en 20-30 min. Lock är att föredra då tomaterna har en förmåga att vilja hoppa ur pannan. tillsätt bönorna och Salta och peppra innan du försiktigt knäcker ner äggen ett i taget. Stoppa ner mozzarellabitar mellan äggen och låt sjuda på låg värme tills äggen har den konsistens du vill ha. Bäst är det när gulan fortfarande är rinnande. Klipp över färsk persilja och servera med en god öl och ett gott bröd.