IMG_3394CHOC7 copy

09 aug asiatisk färs med cured egg

Idag har varit en sådan dag som började normalt med i samma steg jag tog ut från kontoret blev allt så konstigt. Överallt såg jag folk som jag förundrades över. Inte  det normala lite halvtokiga, som är sunt utan galet folk. Och nu är det inte heller så att jag tycker mig själv vara så perfekt eller oknäpp. Dock kan det ibland hända, att det under en spårvagnstur tur och lite längre än så, råkar krocka. Lite som att du råkar snubbla in i ett parallellt universum där allt bli upp och ner. Istället för vardagen ser du istället enbart folks baksidor, den andra sidan av myntet så att säga.  Helt plötsligt ser du bara alla konstiga beteenden hos folk, allt är samlat och komprimerat. Väldigt underligt men samtidigt fascinerande måste jag säga.  Efter att bland annat ha sett en; man som slickade frenetiskt på en lyktstolpe, folk som bråkar med sig själva, en kvinna som gick baklänges längs hela trottoaren, minst 20 cameltoes och galen man i permobil som skrek efter folk, kände jag mer än någonsin att det var dags att väga upp denna dagen med matperfektion.

 

Tänk er klibbigt mjukt ris med asiatisk färs som ger tydlig smak av soya ingefära och sesamolja. Toppa det med det häftigaste ägget du kan tänka dig. Cured egg, d.v.s. egentligen picklat ägg som får ligga i en marinad av soya, gochujang (koreansk chilipaste) och vitlök. Genom att låta ägget dra i 8- 12 timmar i denna marinad- torkar ägget ut. Det blir magiskt krämigt med smak av sälta och umami. Detta guldet är ett kinessikt hantverk och kan göras på mängder av olika sätt. Att preservera ägg  har kineserna hållt på med länge, man vet  att metoden var fulländan under Ming dynastin d.v.s. början av 1368. Vissa av deras metoder gör att ägget ligger i upp till 65 dagar, jag valde att göra en kortare kinesiskt version på ca 10 timmar. Superbt! Mina vänner ni måste prova detta.

 

IMG_3394CHOC7 copy

IMG_3360CHOC7 copy

IMG_3371CHOC7 copy

IMG_3412CHOC7 copy

ASIATISK FÄRS MED CURED EGG
För 4 personer
Ingredienser:

CURED EGG´S
4 ordentliga msk japansk soya
2 vitlökar, krossade
2 msk honung
3 msk gochujang ( koreansk chilipasta)

RIS OCH FÄRS
Jasminris
3 salladslökar, hackade
400 gram köttfärs (jag valde blandfärs som jag finner saftigare)
2 tumstora bitar ingefära, hackade
3 msk majsmjöl
2 msk sesamolja
svartpeppar
gräslök

GÖR SÅHÄR:
Tänk på att äggen måste ligga och dra i 8-12 timmar så planera väl. Blanda soya, vitlök, honung, gochujang i en skål. Separera äggvitan försiktigt från vitan och lägg varsamt ner i soyablandningen. Täck med plastfolie och låt vila i kylen. Mina låg över natten i 12 timmar så det var en aning för fast. jag skulle nog tänka mig att de blir perfekta efter 10 timmar.

Koka riset. Ta ut äggen ur marinaden och lägg åt sidan, mixa soyablandningen med stavmixer tills den är slät. Blanda färsen för hand med majsmjölet och stek i sesamolja. Fördela färsen med en träslev, tillsätt salladslök, peppra rejält  och stek tills färsen fått lite färg. Häll ner 4-5 msk av soyablandingen och ingefäran. Låt steka ihop ett par minuter och servera sedan med riset, hackad gräslök det picklade ägget och lite extra sesamolja. Amazing!