IMG_3466-RedigeraCHOC7

14 aug Tomatsallad med vitlök, citron & sardeller

Vilken frossarhelg det har varit, och inte en bild har haft tagit. Ja, men kanske någon stackars mörk bild med tända ljus på matbordet och brädspelet framför oss för att kanske lägga upp en sådan där jag-har-det så-bra-just-nu med-mina-kultiverade-vänner-bild på instagram, men den blev faktiskt bara mörk och ful.

Så helgen har bjudit på gott sällskap både fredag, lördag och söndag. Det har gjorts gräddsåser, hasselbackspotatis, flankstek, amerikanska pannkakor med nutella och bananer, och allt annat man stoppar i sig så fort det finns ett tomrum där fingrar och gom behöver sysselsättas.  Sanningen är att jag har haft en helg av matmissöden. Jag har bränt rödvinsåsen när den skulle reduceras, fuckade up aiolin på något märkligt vis (när man egentligen kan göra aioli i sömnen liksom), och fick till frukost prova tre olika variationer på amerikanska pannkakor då jag inte blev nöjd med fluffigheten. Funderar på att damma av mitt svordomslexikon för att utveckla min svordoms-vokabulär. Så sjukt frustrerande när det inte blir som man vill. Min sambo skakade på huvudet och sade mycket tyst ”det är inte sunt att bli så irriterad över en rödvinssås”

Gör om gör rätt och slutet gott allting gott. Det blev en  frodig sås, det blev en aioli( typ) och goda pannkakor tillslut, gästerna var iallafall glada när de gick ut från dörren, tror vi.

Men den lilla djävul som suttit på axeln i helgen och fuckat up för mig, kanske dröjer sig kvar hela söndagen? Så idag får det bli något bulletproof så att säga. Något som inte kan fördärvas. För att vara på den säkra sidan hade jag kunnat ta på mig kevlarhandskar inför skivandet av tomater eller fingrar,  hämtat svetskåpan inför citronpressning för att undvika frätskada i ögon och stålhätta för den eventuella fumligheten som resulterar i blåslagna tår. Men, man är väl ingen fegis- jag gav mig på denna supersäkra, läskande tomatsallad helt utan skydd och livlinor.  Och jag kan med all säkerhet säga att den är magisk god och sjukt enkel – Idiotsäker!

 

IMG_3443CHOC7

TOMATSALLAD MED VITLÖK, CITRON & SARDELLER

Ingredienser:
ca 150 gr småtomater
200 gr tomater, gärna olika färger
1 romansallad
olivolja
kapris
ca 6-sardeller
1 rödlök
1/2 gurka
2 Vitlök
1 citron, zestet
en bit valfri ost t.e.x.  västerbottenost eller parmesan
salt och peppar

Såhär:
Sätt ugnen på 175 grader och ställ in en plåt med de halverade småtomterna. Låt vara i ugnen i cirka 45 minuter eller tills du ser att de har torkat ihop. Skiva resten av dina tomater och lägg i en skål, riv vitlöken på ett rivjärn och blanda ner tillsammans med olivolja, citronzest, salta & peppra. Blanda för hand.  Riv sönder romansalladen och lägg ut på en bricka eller ett fat. Lägg upp dina rostade tomater och även de de marinerade tomaterna. På med skivad rödlök, kapris och sarrdeller. Hyvla sedan  över osten och salta och peppra igen. Njut till grillat eller bara som den är.