14 sep Laxbagel

Förra filmfestivalen som var i Göteborg lyckades jag och Mehdi (sambon) gå på två filmer som båda blev nominerade till årets bästa,vi såg; ”Beaverland” och ”Field of mines”. Jag  har faktiskt ingen aning om detta är något som alla känner till men enligt mig så bör man veta att det långt i fjärran finns ett bäverland som fullständigt drivs av bäver-hertigar och hertiginnor… och ca 200 o00 av deras undersåtar. Vi tar det från början.

Året är 1946 och den Argentinska och chilenska regeringen går ihop för att för att skapa en räddande industri i Patagonien.  Man kommer därför på den eminenta idén om att importera in bävrar och dra nytta av skinnproduktionen från dessa. Man bestämmer sig alltså inte för att börja göra ärtsoppa på burk, sälja raggsockor och skicka till island eller för att samla samhällets alla kvinnor och sätta dem på att skriva tantsnusk-lektyr till Statoil. Man bestämmer sig för att plantera in 50 st bävrar från Canada in till Tierra del Fuego i Argentina för att sätta igång med skinnindustrin. Meeeeen något kom i vägen och det blidde ingen skinnindustri, dock gjorde bävrarna sin del av överenskommelsen och förökade sig dygnets alla timmar. Vissa har säkert dött av utmattning men 2011 spekulerades det om att det fanns upp till 200 000 bävrar i området. (Såhär i efterhand känns det som att den där entreprenören som kom på detta skulle förtjäna en lika medeltida behandling som hans ideér, jag skulle föreslå kokande olja från ovan). 

Då undrar ni vad som är problemet? Eftersom bävrarna i Tierra Del Fuego inte har något känt hot, det vill säga att de kan de göra precis som de vill, blir mängden bävrar en enorm förstörelse på naturen. Bävrarna tar ner träd i kopiösa mängder. Träd som både är skyddade i nationalparken men också drivit bort andra djur som förr trivdes där det fanns träd och vatten. Bävrarna skapar damm efter damm och torkar på så vis ut enorma områden och när dessa sedan brister skapar de i sin tur enorma översvämningar. Boende kan inte hålla djur, det finns inget bete samt att alla vägar förstörs. Man uppskattar skadegörelsen  till  16 miljoner hektar skog, den största landskaps-fördärvelsen på 10 000 år.

Filmen ”Beaverland” som man först trodde var en fiktiv historia är på riktigt. I filmen får vi följa två unga biologer som åker till Tierra del Fuego och skall där döda så många bävrar de kan samt studera förstörelsen på natur- och djurliv. Filmen är bisarr. Allt handlar om forskningen, att göra fällor samt att döda och äta  så många bävrar man kan komma över. Hittar  man ingen bäver kan man göra en laxbagel.

 

img_3924-redigerachoc7

2imagesbagel
imagebagel1
LAXBAGEL
Ingredienser:

Receptet på själva bagelbrödet fann jag här: (klick). Inte så mycket till recept om man inte gör brödet kan jag tycka. Men enkelt är gott.

MONTAGE
1 stycke bagelbröd. Blanda philadephipaost och pepparrot från tub efter smak, jag gillar när det faktiskt smakar pepparrot och drar i rejält. Klicka på pepparotskrämen på brödet, på med en halv skivad avocado, 2- 3 bitar rökt lax och sedan färska, krispiga ärtskott. Glöm inte ge några rejäla varv med pepparkvarnen.