08 okt Pissadeliere

Vissa människor njuter av att ha ett kliniskt rent hem där minsta pinal har en numrerad plats. Så har aldrig jag växt upp. Hos oss kunde man lära sig cykla inomhus, vi hade flertalet kaniner, tamråttor, ökenråttor samt hund och katt. Detta medförde att vårt hus blev lite av en Noaks ark- men på ett mysigt sätt. Min favorit kanin Ninni, namnet avslöjar inte att hon var en tysk jätteschäck och vägde över 6 kilo, var med överallt och bet alla utom mig. Råttorna vi köpte råkade vara av olika kön och hade mycket roligare än vad vi hade i åtanke när vi köpte dem. Jag kan fortfarande idag drömma om att jag råkat glömma någon stackars rått-bebis som rymt, försvunnit och lever kvar i husets garderober, ensam och gömd.

Min äskade far och mor har ett stort konstintresse och samlar på mängder med pinaler- vackra sådana som jag själv önskat ha i min ägo. Utöver detta samlar min far även på stubbar. Ja, stubbar!   När man på kvällen vill ta sig en liten virre och läser en bok i en av husets alla sittplaster är det ju så praktiskt och fint att ha en stubbe nära till hands, smala och höga, korta och tjocka, med fina maskhål och med olika många kvisthål. Och det pockade på med stubbar. Till slut hade vi så många att min mor började gömma undan stubbar för att slippa bli förvandlad till ” the log lady” från Twin Peaks.

Men det finns inget bättre ställe att åka till i världen än till mitt barndomshem i Lerum. Clas Ohlsson och Jula släng er i väggen – vi har allt!  Mehdi är inte alltid lika glad för alla nya fynd jag släpar med mig hem från Lerum till vår lägenhet i stan. Tar alltid på mig det mest ljuvliga och ömma leende jag kan när jag står där i dörren med händerna fulla av prylar att hitta nya platser till. Han blir så glad.

Men ibland är less more. Detta recept kan du baka på en spik med de sista ingredienserna i kylskåpet, för varje människa som är sund har ju alltid lök, oliver, sardeller och torrjäst hemma. Grattis du kan laga detta! Blicken av den kanske inte får håret på armarna att resa sig vid första anblick, men fy fasen va detta är gott. Denna Pissadeliere förtrollar dig med krispig botten, mjuk söt lök och sältan från sardellerna och oliverna. Boom!

.. och herregud våga inte glömma rödvinet.

 

pissadeliere3

pissadeliere2

PISSADELIERE
(Degrecept taget från Jamie oliver).

pizzadeg:

8 3/4 dl vetemöl special
En nypa salt
en halv påse torrjäst ca 6 gram
1/2 msk råsocker
ca 3 1/3 dl ljummet vatten
(degen räcker till ca två plåtar med pizza)

Topping till en pizza/plåt:
3 gula lökar
5-10 sardeller
10 svarta oliver
olivolja
nymalen svartpeppar  & salt

Doing:
Häll upp mjöl och salt på en ren yta och gör ett hål i mitten. Blanda ljummet vatten med jäst och socker och låt stå en liten stund. Häll sedan ner vattenblandningen i gropen. Använd en gaffel för att vispa mner lite mjöl i taget i degvätskan i mitten. När degen börjat gå ihop kan du mjöla händerna och övergå till att knåda degen. Knådan degen genom att dra ut den från dig, vik och dra hela tiden i ca 10 min tills den blivit elastisk. Släng lite mjöl över degen och låt vila i plastfolie och rumstemperatur i ca 15 min.

Skala, halvera och skiva löken och stek den sedan på låg värme i olivolja tills den är mjuk och gyllene- salta & peppra. Kavla ut degen till ca 3 mm tjocklek på ett plåt. Direkt på plåten, använd inget bakplåtspapper! Detta gör att pizzan får kondens underifrån och den krispiga botten uteblir. Det går att diska plåtar precis som allt annat. Ringla olivolja över degen och smeta ut med fingarna så att det täcker pizzan överallt.

Lägg ut löken på pizzan tillsammans med oliver och sardeller och kör sedan ett extra varv med pepparkvarnen. Grädda i ugnen på 250 grader i ca 7- 10 ,minuter eller tills pizzan fått knapriga kanter.

Korka upp rödtjutet och förbered dig på oral orgasm.