18 okt TEPACHE

Kan vi inte bara sätta upp en stor skylt på gymmet där det står kameraförbud. Och nej, det kommer inte hjälpa! Vi borde införa ett system där folk får elektriska stötar i samband med att fingrarna letar sig fram till kameraknappen. En hård ordentlig stöt som förlamar lemmarna så drastiskt att de faller ihop i en stor slapp hög av skin och ben. Ja, luften är fri säger ni. Men fasen va trött jag är på dessa glåmiga spinkiga gossar och damer som står och bröstar upp sig vid maskinerna, rycker lite i en tamp, arrangerar en skivstång, plutar med munnen, trycker ut rumpan, tar kort efter kort. Byter vinkel, suger in kinderna och knäpper av. Folk förtjänar allt mer en käftsmäll för att komma ur sin självupptagna dvala.  Vad hände med att man går till gymet för att träna- du skall bli svettig, rödblossig, svullen i ansiktet och därmed ful för stunden, annars kan jag lova dig att du både gjort fel och slösat bort din tid.

Efter att du tränat, solat, vaxat, smörjt dig med brun utan sol, nopprat hakan och bikinilinjen och är fulkomligt färdig för stranden kommer du kanske på att du har inte ett korvöre att lägga på resa till Mexico. Stilla er, här kommer en dryck som varje mexare dricker och får dig att vilja dansa mariachi med den annars småsnuskiga gubben på jobbet som alltid klänger på dig.

Tepache heter drycken och den är fementerad av  ananas, öl och kanel som får stå och jäsa. Tänk er glögg fast med en tydlig hint av ananas och nästan en aning kolsyrad på grund av fermenteringen. Den skall serveras iskall, gärna med en bit citron i. Och jag kan ge mig tusan på att den är killer att göra goda drinkar på. Sätt nu fart och hämta ananas och sätt igång, dra på dig att par raggsockor, tänd lysröret och njut av Tepache. Varm dryck när det är kallt ute är för töntar.

 

dubbel1dubbel2

TEPACHE
Ingredienser:
2 små ananaser
6-7 st kryddneljlikor
4 st hela kryddpepparkorn
1 st Canela ( mexikansk kanel) annars 2 st kanelstänger
1 flaska med ljus öl tex. Corona eller Sol
450 gram råsocker/ farinsocker
2,4 l Vatten

Gör såhär:

Tvätta ananasen noga, skrubba gärna skalet ordentligt. Skär av toppen och botten och dela upp resten av ananasen i små bitar- med skalet kvar! Lägg sedan bitarna i en stor glasburk (stor), lägg kryddorna i en mortel och krossa grovt och häll i burken, kanelen är svår att krossa så kasta i den hel, rör sedan ordentligt. Addera sedan 19 dl vatten rör igen och stäng sedan burken.  Placera glasburken i fönstret så att den står i solen och låt jäsa i 3 dagar- vi bor ju i Sverige och det är höst så jag lade till någon extra dag. Kolla efter bubblor så du tydligt kan se att det börjat jäsa. Vi detta tillfälle kan du fortsätta med att blanda resterande vatten och sockret i en kastrull, koka upp och låt småputtra tills allt socker har löst sig. Låt svalna i rumstemperatur. När det svalnat helt kan du hälla i blandningen samt ölen till burken med ananas. Slut burken igen och vänta ytterligare 3 dagar. Du vet att det är klart  när drycken luktar jäst och det finns tydligt mycket bubblor ovanpå, om inte låt stå längre. Jag gjorde min sats nu i september med få soltimmar och det gick alldeles ypperligt! När drycken är klar silar du den genom en saftduk eller rismjölkspåse. Häll upp på rena flaskor, kyl väl och njut med massor med is och citron.