taco1

01 Nov Frijoles Tacos

Ibland kommer man på sig att det var så där jättelänge sedan man hade tjejkväll. Det är dags att ni ses och tar igen tiden som gått över en massa flarror med rött och mat i överflöd. Frågan är vad du skall bjuda på? Du kan ju inte krydda maten mer än kanske med salt och peppar då Hedvig är uppväxt på puré och pulver-soppa. Sedan var de ju Ada och Berit som var allergiska mot nötter, fisk och ägg och egentligen kvalster också eftersom det så pedantiskt städar hemmet med klorin och alkogel så deras immunsystem kanske totalfalerar när de kliver innan för dörren. Någon blev lite risig i magen för 20 år sedan av musslor – så det går inte, en annan får kli i hårbotten av ostar och den tredje tycker att potatischips är värre än terrorism.  Det är här du inser att det finns gränser och du ställer in middagen.

 

Skillnaden mellan en svensk tacos och en mexikansk tacos är att den ena helt enkelt bara bygger på en massa skräp. Den senare och bättre versionen kommer här nedan.

trippel1 trippel2taco7 taco1

FRIJOLES TACOS till 2 pers =4 st var (du orkar högst tre!)

Ingredienser:
Tortillas
5 dl vetemjöl
1.5 teskedar bakpulver
1 tesked salt
2 teskedar vegetabilisk olja
1,5 dl varm standardmjölk

Frijoles
3 kartongpaket med svarta bönor
1/2 gul lök fint hackad
2 vitlökar
2 msk tomatpure
1 liten tomat, fint hackad
2 tsk chipotle paste
1 tsk rökt parika pulver
3 msk rödvinsvinäger
salt
vatten

Crema
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
0.5 lime
1 vitlök
Lite sriracha

Övrigt:
rödkål
4 st lime
koriander
2 st Jalapeno
2 st avocado

Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna, värm mjölken och slå över den tillsammans med oljan. knåda ihop degen på bordet ca 3 min. Degen skall vara rejält mättad och nästan vara svår att knåda ihop utan att vilja tillsätta mer vätska. Om du måste kan du skvätta på lite mer mjölk och knåda mer, men tänk på att degen skall vara super tung för att inte kladda sedan. Lägg degen i en bunke och lägg en funktad handduk över, låt vila i 20 min.

Under tiden gör vi frijoles.  Hetta upp en kastrull och fräs lök och vitlök. Skölj bönorna fria från sin vätska och häll i allt, tillsätt cirka 1 dl vatten. Låt koka upp och och addera tomatpure, chipotle paste, hackad tomat, rödvinsvinägeroch paprika pulver. Låt koka i ca 20 minuter. Ta sedan fram mixer staven och mixa allt till en smet, jag brukar lämna några hela bönor kvar för att inte göra det helt slätt. Smaka sedan av med salt och eventuellt mer rödvinsvinäger.

strimla rödkål och avocado, hackalime,  koriander och blanda till creman.

När degen vilat kan du dela den i 8 bitar och rulla till bollar. Lägg undan igen och täck med handduk i tio min. nu är det dags att baka ut tortillasena. Jag använda en tortillapress men fick ändå ta ut det sista med kaveln då degen är så hård att arbeta ut. Kavla degen så tunt du kan och lägg sedan ovanpå varandra på ett fat och håll övertäckta med handduken tills du skall tillaga dem.  Stek dem i en medelhet panna  tills de precis börjar få lite mörka fläckar lägg dem sedan på ett fat igen och täck med handduk. Kondensen från deras värme gör att lite fukt skapas och gör dem mjuka och medgörliga.

Ladda sedan tortillas med bönröra strimlad rödkål, avocado, koriander och strimla över crema och pressa över färsk lime.  Glöm inte jalapeno. Det är så jäkla värt att göra egna tortillas – något helt annat än den tragiska köpta versionen Fasen vad detta är oförskämt gott! Den mjuka lena bönröran med den fräscha krispiga kålen, magisk crema och sting från lime och japaleno –  PERFEKTION!