07 Nov Frodig kantarell-sandwich

Det är höst och närmare vinter i Sverige, den tid då vi alla skrumpnar ihop en aning, kutar rygg mot vinden, blir bleka och trötta.  Sjukdomarna står på rad runt husknuten i väntan på att få våldta dig när du är som tröttast. Kommer en så kommer alla. Som tur är har jag hittat en så bra och nödvändig bok som jag ärvt av min farmor (tror jag).   Den heter ”Hemligheternas bok – en samling av flere hundrede, till större delen bepröfvade sympati – och huskurer”  För er som inte råkar ha denna uppenbart hjälpsamma bok, utan bara vänder er till ett lömsk google som kan ta er på villovägar, till er skall jag nu recensera de allra vanligaste åkommornas huskurer. Följ nedan:

bok

Mot Tandvärk: ”Man skär med en kniv i ett ungt fläderträd, ev en barnarmstjocklek, ovanifrån nedåt, och lossar ett stycke av barken dock så, att den blir hängande vid trädet. Då detta experiment anställds, bör ansiktet vändas mot öster, och den sidan av trädet, där man gör inskärningen, mot väster. Nu skär man en liten spån ut av stammen, och sticker därmed i tandköttet vid den sjuka tanden, till dess det blöder, och sätter spånen, så blodig den är, strax in igen på sitt ställe. Sedan trycker man den avlösta barken åter däröver, pålägger litet färskt kogödsel, betäcker denna med ett stycke näver och ombinder sedan alltsammans ovan och nedan med en några gånger sammansnodd list av rött ullgarn.”

Inte så konstigt ändå…Snart kommer vinterkräksjukan så det kan ju vara en ypperligt tillfälle här att memorera nedan text för at veta hur du skall handskas med sjukan när den biter till.

Mot kväljningar & för stark kräkning: ” Doppa ett stycke linne i kallt vatten; urvrid denna något och linda om halsen! – Nedsvälj sönderstött is theskedstals! – Lägg ett rågat theskedsblad fräspulver i ett glas friskt källvatten och töm det! – Förtär så småningom 10 á 12 theskedsblad vaniljglace! –Spisa 8, 12 á 15 friska och välsmakande ostron! –Drick ymnigt kallt och rent källvatten och lägg handdukar, doppade i sådant, på underlivet! –Kväljningar och illamående efter rus lindras genom förtärande av salt fisk t.ex. sardeller, ansjovis, god, ej härsken sill; genom förtärandet av kaviar, salt rökt kött, skinka osv. Efter en sådan måltid kan den som har råd därtill dricka ett glas porter, en halv butelj bajerskt öl eller annat dylikt. –Några stycken bittermandlar, malda och förtärda, göra även god verkan.”

Det kanske inte är så dumt ändå. Jag finner vissa likheter till min egen huskur, icke beprövad som dessa ovan, men efter en lång förkylning var jag så less på skiten att jag hade min bjudning som tänkt och det slank ner en hel del ostron och Champagne! visserligen  lade jag aldrig några kalla handdukar på mitt underliv och inte heller intog jag vaniljglace och fräspulver(?). Men ibland skall man ju ha lite flyt också!

Medel mot frossa: (febris intermittent) ” Man avklipper något av naglarna på den sjukes händer och fötter, lägger detta i en linnelapp och binder det på ryggen av en levande kräfta, som man under avtagande måne kastar bakom rinnande vatten med strömmen, varefter man går därifrån utan att se sig tillbaka. 

Lätt!!

Slutligen, skulle ni lida av hungersnöd, lågt kaloriintag eller enbart känner er svaga i sinnet- kan denna frodiga kantarell- sandwich hjälpa er att komma på glada fötter igen… eller hamna i matkoma, detta beror på om ni intager denna före eller efter nymåne -förstås!

svampmackazoom

FRODIG KANTARELL SANDWICH 2 st
Ingredienser:

Två rediga nävar kantareller
Någon dl grädde
Persillade krydda (en bra sådan. Älskar Curry Curry- affärens kryddor på Haga nygata här i Göteborg)
4 skivor levain eller surdegs lantbröd
En näve västerbottenost
En näve cheddarost
Salt och peppar
Smöööör

Följande:

Fräs upp kantarellerna tills de börjar bli brynta, salta, peppra och krydda med persillade. Pudra med någon nypa vetemjöl direkt på svampen medans du rör, slå  sedan på grädde och låt puttra samman.  Ställ åt sidan och låt svalna.

Skiva upp ditt bröd. Lägg på svampröran och fördela båda ostsorterna på. Lägg på lock-skivan och stek mackan på låååg värme i en panna med mycket smör. Pressa gärna ner en talrik på mackorna så att värmen kommer snabbare in samt att de håller ihop bättre.  Avnjut med en kall ljus öl och lägg dig sedan raklång på soffan.