16 Nov Kanderad ingefära och ingefärssirap

Det konstigaste hände alldeles precis nyss. Jag står i köket och fingrar på fruktskålen för att klämma mig fram till vilken frukt som skall hivas. Då ett knak och ett brak hörs precis utanför fönstret. Jag kikar snabbt ut genom fönster och stirrar med näsan tryckt mot fönster ut. Jag skall precis återgå till mitt när jag ser ett par korta knubbiga fingrar på fönsterbläcket. Strax efter kommer en  grå toppig luva och även en tjock knotig näsa. Gubben kan inte vara mer än 30 cm lång. Jag öppnar fönstret bredvid och den lilla mannen hoppar snabbt in och sätter bredvid min pelargon och dinglar med fötterna. Jag tror han bor två steg till höger om den stora lövhögen på vår baksida, tillsammans med igelkotten och den lilla kaninen jag brukar kasta ut äpplen till. Jag dukar snabbt fram lussebullar och en kopp varmt te. Vilken tur att jag hann baka i veckan nu när jag fått finbesök. Hela kvällen sitter vi i köket och äter lussebullar med Bregott på och lyssnar på Enya. Han får med sig min ena raggsocka som han kan ha som sovsäck innan han smiter ut genom fönstret igen, han vänder sig om och ler tillbaka mot mig innan han drar ner den gråa toppluvan över ögonen och försvinner i ett naffs. Hej då, säger jag tyst för mig själv och stänger fönstret.

 

ginger1

ginger2 ginger3ginger4

KANDERAD INGEFÄRA

Ingredienser:
Ingefära (så mycket du känner för egentligen)
socker
vatten
En nypa salt

Gör så här:
Detta receptet är så pass enkelt att du inte behöver fundera så mycket. Välj hur mycket ingefära du vill göra. Jag använde en osedvanligt stor knöl men kan nog tänka mig att det kan vara smart att välja flera mindre eftersom vissa kan vara trådiga. Jag hade tur 😉 Skala ingefäran och skiva den sedan tunt. lägg sedan ingefäran i en kastrull och fyll på med vatten tills det täcker. Koka upp och låt sedan småputtra i tio min, häll av vattnet och upprepa proceduren. Häll av vattnet igen och fyll denna gången på kastrullen med lika delar vatten som socker så att det täcker ingefäran. Jag hällde till min stora knöl i 2 koppar vatten och 2 koppar socker, behöver inte vara så noggrant. Kasta även ner en liten nypa salt. Koka upp blandningen och låt detta koka tills det når en temperatur på 106 grader. Jag vill varmt rekommendera att ha en termometer till detta eftersom det tar en liten stund.  När du uppnått 106 grader låter du blandningen stå och svalna. Här kan du nu välja hur du vill förvara din kanderade ingefära. Antingen så häller du sedan av lagen (släng inte, det är dö-god sirap) och låter ingefäran droppa av så mycket som mjöligt innan du kastar dem i socker. Eller så förvarar du ingefäran i sin lag i en glasburk. Jag hällde av och sockrade mina bitar och lät dem ligga framme över natten för att fortsätta torka.  Jag tappade upp sirapen på små flaskor, den tänker jag använda till varm choklad, chokladtryfflar eller drinkar framöver. Den sockrade ingefäran får bli munsbitar, skulle du spara dem i lagen är dessa helt ypperligt att hacka upp och kanske slänga i scones eller i bakverk.