26 Nov sriracha Chicken wings

Jag kammar inte håret idag och min frukost är Saffransbulle med massor med smör på. Jag lyssnar på Barry White  högt i hörlurarna, ler stort så jag visar alla tänderna och säger godmorgon till alla trötta människor. I backen ner hoppar jag på ett bananskal och glider fort, fort ner för backen, förbi  folk med barnvagn och kissande hundar, snabbare än bussen viner jag förbi. Kappan fladdrar bakom mig likt en mantel och jag njuter av lukten av nybakt bröd från bageriet å de färska blommorna som floristen börjat ställa ut på gatan. swoosh- så är jag förbi.

Vid den franska restaurangen nere på hörnet står servitören och håller upp ett glas vin. Ögonen tårar sig av farten och alla muskler i kroppen fokuserar på att skapa en perfekt dockning – sagt och gjort. Tack min vän- ropar jag efter honom. Han vinkar glatt och fortsätter med sitt medans jag fortsätter ner för gatan, vinet är superbt.  Nere vid ån har folk börjat samlas, nyfikenheten spritter i kroppen och jag måste lämna mitt bananaskal. I ett av avhopp måste man tänka på att hålla vinglaset högt för att inte spilla en droppe men kanske viktigast – att kasta kroppen likt en piruett för att lura G-kraften. Gör man detta helt rätt kan man landa på precis utvald punkt med båda stilettklackarna på marken utan att ens skrapa sönder klacken.  Jag springer fram och förbereder mig på att behöva klämma mig förbi ett hav av människor. Då plötsligt samlingen klyver sig på mitten och en smal passage öppnar sig likt röda havet och någon snubbe jag läst om i nån bok, sannerligen märkligt måste jag säga. Där står en Vombat med hög hatt och frack,med en hand bakom ryggen visar han med en gest att det är dags att stiga ner i vattnet. Jag stirrar storögt på honom och förstår ingenting… under bron uppenbarar sig en flotte försedd med elvisp som motor. Det är i sådana här stunder man inte skall tveka mina vänner, hoppa ombord!  Jag sätter mig tillrätta och sätter elvispen på nivå 2 och puttrar sakta iväg ut från kanten. Göteborg är fantastiskt att färdas på kanal igenom. Jag stoppar pipan med tobak och blossar upp, det är tobak med körsbärssmak och den smakar gudomligt. Framför mig ringlar sig ån, flotten håller sig i lagom tempo med ett härligt puttrande likt en tennkulemotor. Solen går nu ner bakom Stora Teatern, någonstans spelar en trubadur med hes stämma. Jag tar en klunk vin lutar mig tillbaka och tänker att Göteborg är helt enkelt staden man vill bo i – Livet é bra gött!

 

kyclking-fat
kycling-plat
kyckling-serveringCHICKEN WINGS –  för två eller en glupsk person

Ingredienser:
Sås:

1 pkt Kycklingvingar
en näve vetemjöl
10 skak på flaskan av Heinz chipotle hot sauce, eller annan god stark sås.
5 skak på flaskan av risvinäger
6 skak på flaskan av Worchestershiresås
2-3 matskedar Srirachasås
1 dl Ketchup
2 st vitlöksklyftor
en tumstor Ingefära
en matsked chiliflakes
rökt paprika pulver

Färsk selleri till dipp om så behagar.

Dipp:
så mycket du vill av blåmögelost
1 dl gräddfil
1 msk majjo
salt & peppar

Detta är busenkelt och det kräva ingen måttsats, gå på känn här. God mat går inte att Fukka up. Om frysta så tinar du dina kycklingvingar. Sätt ugnen på 250 grader. Salta och peppra vingarna ordentligt och lägg dem sedan i en påse. Kasta ner en näve mjöl i påsen och stäng till innan du skakar – det blir så mycket mjöl överallt annars. Mjölet skall täcka alla kycklingvingar. Lägg sedan ut på en plåt med bakplåtspapper och ringla bara lite olja över dem. Låt stå i ugnen tills de fått fin färg cirka 20 min, men du får faktiskt hålla lite koll själv här.

Riv ingefäran och pressa vitlöken därefter kan du blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull, låt puttra upp. När vingarna är färdiga lägger du dem i en rymlig skål och häller den varma såsen över. Placera en större tallrik över och med ett tag om de båda två kastar du runt kycklingen likt en torktumlare fast det egentligen blir en såstumlare. Det är så här det skall göras och inget pill med skedar och trams – de skall slungas. Och visst känner man sig genast lite kockmannamässig och häftig! Ät direkt och tänk på att få i dig lite öl och grönt i form at IPA och selleri med dipp. Det gör upplevelsen om möjligt ännu bättre.