20 feb Black and yellow

Jag hatar att vara sjuk, avskyr att inte vara till någon nytta alls. Det sätter sig alltid på det psykiska och jag blir så där vek och svag i sinnet som Nalle puh kan vara en sådär extra dyster dag då alla honung tagit slut. Jag fattar att ingen gillar att vara sjuk men nu är det fasen extra synd om mig eftersom jag varit sjuk i sammanlagt 3 veckor denna månaden. Influensan, tandvärk från helvetet, öroninflammation, influensan igen och sedan kräksjukan som grädde på ett riktigt jäkla äckligt mos. Det är en underdrift att säga att jag inte är så munter längre. Jag är dödvikt och stirrar på en hopplöst blek person i spegeln – vem är du? Nu dröjer det  inte länge tills jag enbart håller mig i lägenhetens skuggade hörn, ihopkrupen och väsande när min sambo kommer hem. Men fett stripigt hår som hänger ner för ansiktet som i The ring.

Det visar sig att att det spelar ingen jävla roll hur mycket vitaminer du äter, hur mycket ingefära och gurkmeja du stoppar i dig, stolpiller, smoothies, shottar eller grönsaker. Jag har tryckt i mig så mycket nyttigheter den senaste tiden att jag numera bajsar fruktsallad och kissar rent citronvatten.

Så, när man provat alla vitaminer varför inte prova motsatsen – Aktiverat kol. Du kan nu komma att tänka- är detta ens ätbart? Jajamensan, tydligen. Gå inte på allt snack om att det är en hälsosam trend och att du bör trycka i dig en massa aktiverat kol helt plötlligt för att bli smal och sund. Nej. Däremot finns det en sanning i att kolet är renande. Det skall rena tarmar och ta med sig kemikalier från kroppen, dock tar den även med sig vitaminer på vägen så det är inget man skal stoppa i sig för jämnan.  Men som med allt annat om du inte beter dig som en idiot och överdriver allt så kan du verkligen skoja till det med både bakning och matlagning. Faktum är att kolet är så pass rent att det finns vissa som hävdar att smaker kan förhöjas då inga föroreningar tar plats och döljer smaken för oss. Måste erkänna att det var barnsligt roligt att få prova och baka svart. Så mycket bättre än att färga muffinsarna gröna och rosa när man var liten, detta är mycket mer kittlande!

Hur som helst, jag är inte den som hittar på helt egna brödrecept så jag valde att göra receptet härifrån och lade enbart till aktiverat kol som jag köpte från apoteket. Mycket smarrigt bröd måste jag tillägga! Som allt annat behövs kontrast och ett smarrigt -färgglatt pålägg var givet.Vad passa bättre en vansinnigt god äggsallad. VARFÖR har jag inte gjort detta innan? Kontrasten mellan krämigt ägg, stark tabasco och krispiga rädisor och kapris är dödsgott.

 

dubbel1

dubbel2
IMG_5457CHOC7

LJUST BRÖD MED POLISH ( Fast det blir ju svart nu!)
LÅNAT AV: Av Sébastien Boudet. LÄNK HÄR!

Ingredienser:
650 g vatten (6,5 dl)
1 g jäst
800-1000 g siktat ljust mjöl
30 g fint havssalt

Plus 3-4 msk aktiverat kol. Fråga på apoteket så hämtar de åt dig. Jag fick bara tag på pillerform så jag malde dem snabbt i morteln.

GÖR SÅ HÄR:

 1. Dag 1
  Gör poolishen: Blanda vatten, jäst och 400 gram mjöl i en stor bunke med lock. Vattnet bör vara cirka 15 grader, men anpassa gärna detta efter temperaturen i rummet. Om det är en bitande kall vinterdag kan du ta lite varmare vatten, och om det är en stekhet sommardag kan du i stället sänka vattnets temperatur med någon grad. Vispa ordentligt tills du har en tjock och slät smet. Sätt på locket och låt poolishen jäsa i rumstemperatur i 12–16 timmar. Poolishen är färdig när den har dubblerat sin volym och doftar underbart. Smaken ska vara mild och absolut inte sur, och om du vrider bunken snabbt ett fjärdedels varv med ett litet ryck ska kanten på poolishen kollapsa en aning.
 2. Dag 2
  Häll saltet och resten av mjölet i bunken med poolish (ta in lite mjöl i taget och känn efter hur mycket som behövs – olika mjöl suger åt sig olika mycket vätska). Blanda ihop degen för hand tills du har en homogen och klumpfri deg. Tänk på att inte använda för grovt salt – om det är för grovt kommer det inte att smälta och det blir svårare att få det jämn fördelat i degen. Om du trots allt bara har grovt salt hemma kan du krossa det i en mortel innan du arbetar in det i degen. Lägg på locket på bunken igen och låt degen vila i 30 minuter.
 3. Stjälp ut degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den en liten stund (på sidorna 151–152 kan du läsa mer om knådning). Forma degen till en limpa och lägg den i en jäskorg som rymmer degens dubbla volym. Jag brukar klä korgen med en ordentligt mjölad kökshandduk, på så sätt går det lättare att plocka ut degen senare. Täck korgen med en kraftig kökshandduk som du fuktar lätt.
 4. Låt degen jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur. Det kan ta allt från 2 till 8 timmar, beroende på hur varmt och fuktigt det är i rummet.
 5. När degen har jäst till dubbel storlek är det dags att baka ditt bröd. Jag gissar att du inte vill krångla till det för mycket och då är en gjutjärnsgryta helt klart bäst. Tack vare gjutjärnets stora
  ackumuleringsförmåga behöver du ingen baksten i ugnen och eftersom grytan har ett lock som sitter perfekt behöver du inte heller kasta in något vatten för att skapa ånga. Den ånga som
  behövs när du gräddar brödet kommer limpan finurligt nog att producera på egen hand. Så sätt bara ugnen på 250 grader och svisch in med grytan längst ner på gallret, men utan bröd i, redan från start. Lägg även in locket bredvid grytan.
 6. När både ugnen och grytan är varma tar du ut grytan ur ugnen, ställer den på ett stabilt ställe och stjälper ut limpan i grytan. Eftersom grytan är varm när du lägger i limpan behöver
  den inte smörjas – limpan kommer inte att fastna. Snitta brödet vackert med en vass liten kniv eller, ännu hellre, ett rakblad monterat på en pinne. Sätt på locket, ställ tillbaka grytan längst ner i ugnen, sänk direkt temperaturen till 240 grader och grädda brödet i 40 minuter med locket på.
 7. Ta av locket efter 40 minuter och låt brödet gräddas färdigt utan lock i ytterligare 10–20 minuter, beroende på hur du vill ha skorpan. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler. Brödet ska absolut inte svalna i grytan för då blir skorpan blöt.

ÄGGSALLAD

6 ägg hårdkokta
4 msk majjo
1 tmsk grov senap
2 msk hackade kapris
några skvättar tabasco
1/2 tsk curry
1/2 dl finhackad rödlök
1/2 dl finhackade rädisor
1/2 dl finhackad selleri
1/2 dl hachad dill
salt och peppar

Blanda allt, smaka av och njut på en macka med ett glas öl eller en kopp te.