06 jul Lahmacun

Och så helt plötsligt återuppstår hon från det döda. Men vart har du varit undrar själen och vill genast fram och kramas.
-Nu skall det firas och lagas något ypperligt gott, inte sant? Tjoar själen och skuttar  jämfota in i köket.
-Vad vill vi ha vad är vi sugna på? något lätt, något som kokar länge eller något alldeles, alldeles extra idag?

Jag tittar på det ivriga livet och lägger huvudet på sne. Föga vet själen att det är såld, såld till djävulen i utbyte mot Lahmacun.Det är fruktansvärt – men jag kan bara tänka på lahmacun som träffar min gom. Och jag skulle göra det igen och igen. Nästa gång blir det min förstfödde.  Åhhh, denna löjligt genomtänkta smaksymfoni skulle få Maria Magdalena själv att kränga på sig lackstövlar, nätstrumbyxor och rosa läppstift för att sedan ivigt vinka in första bästa bil ner i vid Tompas vägkrog.

Tänk er en tunn tunn pizza fast en som nästan mer liknar ett tunnbröd med en krispig yta och mjukt inre. Toppat med en lammfärrs fullspäckad med varma kryddor som fyller hela huset med dofter du bara kunde drömma om. Slutligen toppas det med färsk citron, sumac, persilja och salladslök- magi! Rulla ihop och avnjut med Ayran.

Du glömmer allt som heter flourtant, säkerhetsbälte, cykelhjälm, kondom och förstfödde. Är du ängslig, pretentiös och präktig kommer det vara första gången dina vänner hör dig stöna högt av njutning medans din blick för ett vilt utryck och dina naglar tycks växa med stunden för att kunna försvara din ljuva tugga, nästa bit eller hela tallriken som står mitt på bordet. Its mine, my one, my preciouusssssssssssssssss.

lahmacun3lahmacun2

Lahmacun

Ingredienser
Deg:

300 gram vetemjöl, har du semolina kan du ta hälften av detta och hälften vetemjöl.
11/tsk torrjäst
1 tsk råsocker
en nypa salt, nä ta två
1 stort  ekologiskt ägg
115 gram mjölk
50 gram olivolja och lite till till att pensla bröden med.

Topping:
200 gram lammfärs
1 halv finhackad gul lök
2 msk tomatpure
3 vitlöksklyftor, pressade
3 matskedar hackar bladpesilja
2 tsk mynta torkad, gnugga i handen innan du kastar i
1 msk sumac
1 tsk chiliflakes
1/2 tsk kummin
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kryddpeppar
1 dl avrunnen krossad tomat från burk alternativt 3 finhackade tomater
1/2 tsk salt svartpeppar

Ayran
1 liter naturelll ekologisk yoghurt
En kombination av 5 dl vatten och isbitar
1 tsk salt. ,mer eller mindre beroende på din smakpreferens men denna dryck mår bra av salt. Mixa.

GÖR SÅ HÄR:

  1. För att göra degen börja med att värma mjölken tills varm, mikro eller kastrull. I en bunke blanda mjöl, torrjäst, socker och salt. addera ägget mjölken och olivoljan och rör tills att är blandat. knådar du för hand får du hålla på i  ca 5 minuter tills degen är mjuk och elastiskt. degen skall vara väldigt mjuk och inte kladdig. Täck degen med plastfolie och låt vila i upp till 2 timmar tills den dubblerats i storlek. Trilskas den brukar jag ställa degen på spisen när ugnen är påsatt.
  2. dela degen i 4 delar och rulla till bollar och täck igen med plastfolie i 30m min.
  3. Om du inte gjort det innan är det dags att sätta på ugnen på 250 grader.
  4. Skapa röran till toppingen genom att hacka, pressa och krydda och mixa allt i en blender eller matberedare, köttet med. blandningen skall påminna om en pestosmet.
  5. rulla ut varje boll till en tunn, tunn platta pensla kanterna med olivolja och  lägg sedan på röra på varje platta. Användfs fingrarna och tryck ut till ett tunt lager över hela.
  6. Baka i ungnen i ca 5-6 minuter tills du ser att kanterna börjar bli fint gyllene
  7. Pressa rikligt med citron över de nygräddade samt även extra persilja, sumac och fint hackad salladslök. Avnjut med ayran.