07 aug Italian pressed sandwich

Familjen min är ena riktiga djurvänner. Och djur, det har vi haft många genom åren. Som små skaffade vi ökenråttor/Gerbiler – söta djur. Nackdelen var dock den inkompetenta djuraffären som råkade sälja oss en hane och en hona istället för samkönade. Detta resulterade i ett maraton av framavel av ökenråttor. Än idag undrar jag om vi råkat tappa bort någon litne stackare i vårt gamla hus som letat sig ner under golvplank och in i väggar och än idag lever i det gömda med oss. Kanske inte är så farligt ändå.. vi har nästan alltid, i vårt gamla hus, hört en och annan råtta i väggarna. Tisse -tass tisse tass- tills att en av dem lyckades hitta ut under diskbänken. Vår gamle katt Findus som aldrig gjort en fluga förnär jobbade hela natten med att fälla odjuret som var nästan lika stor som han själv och vi hittade en utmattad katt på morgonen med ett nöjt flin och ett blodigt kök. Vi lever som vildar tänker ni och skakar på huvudet. Japp!

Utöver detta kan man ju inte låta bli att köpa dessa underbara kaninungar. Min första kanin var en tysk jätteshäck och vägde över 6 kg en jäfligt stor kanin helt enkelt. Var med mig precis överallt. Läxorna gjordes i mitt flickrum med min ”lilla” Ninni utbredd över alla böcker på skrivbordet. Liggandes tog och upp nästan en meter i längd! Det ärvdes, togs över och föddes kaniner i flera år framåt.

Djuren har alltid haft en central roll hos oss – vilda som tama. Jag kommer ihåg alla de snälla råttfällor vi haft där råttan (inte våra tama råttor) skall tippa ner på en liten trampolin in i en bur för att sedan släppas lös i naturen igen. Det funkar bra, förutom när den elaka grannkatten skall trycka in sina feta labbar i buren och fastna. Morsan fick springa ner i ilfart med katten under ena armen och buren i den andra med råttan i ner till veterinären.

För inte så länge sedan skulle mor och far fånga den söta musen som länge huserat och njutit av skafferiets allmosor. Det lilla skafferirummet rymmer saker från golv till tak och vill man inte bli hittad i denna djungel som liten mus, så blir man inte det heller. Vi lär oss att leva lite smått med den lilla musen, buren står tom förutom den smarriga vällagrade prästosten som inte har en tugga på sig. Dagen då mor bestämmer sig för att dammsuga golvet i skafferiet kommer. In under hyllorna bakom potatisen och noggrant i alla hörn till det helt plötsligt säger SCWLOOUOOORP i slangen! Yyyyyngveeeeee, jag har musen i dammsugaren! Gastar mor och stirrar på farsan. Fort som attan kastar sig mor efter papper och pluggar igen dammsugarslangen med för att äntligen lyckas hålla fast den lilla rackaren. Det pratas i köket om att släppa ut musen på gården igen, men för naivt!  Den hittar tillbaks inom 5 min igen. – Vi måste åka långt från huset! sagt och gjort tar mor och far med dammsugaren med på utflykt i bilen och kör ut till närmaste skogsparti.

De tittar sig omkring innan de lämnar parkeringen och tar med sig Electrolux dammsugaren in i skogen där de tömmer innanmätet, dammtussar, matrester och hårbollar sprids på marken. Men nu ska du väl ut musfan! Ut ur röret trillar en gyllene schalottenlök ut. Varsågod nu är du fri!

Har man inte en jättekanin som väger 6 kg eller mer så kan man använda sin ensamma vikter om samlat damm eller alla de kokböcker man köper och aldrig bläddrar i till att göra pressmackor! Det är förbannat gott och saftigt och har alltid varit ett vinnande kort! Gillar ni kött – släng på lite parma, lite mer sötma- släng på lite grillad paprika. Variera bäst ni vill. Här och nu görs de på hemmagjord Pesto, stekt aubergine och saftig mozzarella. När mackorna pressas suger brödet åt sig av all olivolja och smak från peston och gör brödet så otroligt saftigt.

IMG_7635CHOC7
IMG_7586CHOC7
IMG_7590CHOC7
IMG_7632CHOC7
weights
Italian pressed sandwich

INGREDIENSER:
ca 6 mackor

Pesto- se recept nedan
Levainbröd eller annat
Mozzarella 2 paket
2 auberginer
olivolja till stekning
salt ovh peppar

Beroende på hur många mackor du skall göra skivar du helt enkelt upp önskad mängd bröd. Jag tycker bäst om levain, den lite sega kanten och det rustika ljusa brödet. Skiva upp auberginen i tunna skivor och salt på båda sidorna för att driva ut vätska. När de legat ca 10 min med salt kan du badda dem med papper och börja steka dem i rikligt med olivolja. Ingen som har sagt att detta är en kalorisnål macka! Salta och peppra å låt svalna. Bred på pesto på ena sidan av brödet, lägg på skivor med mozzarella samt 2 st auberginskivor lägg på det andra brödet och slå in i plastfolie så all fukt stannar kvar och mackorna ej torkar. När du gjort alla mackor hittar du 2 skärbrädor eller liknande och placerar mackorna emellan. Ladda sedan på allt du kan med böcker, vikter eller sätt dig ner på mackorna i väntan på att de skall dra åt sig av alla goda smaker och bli kompakta. Klart. Dags att packa picnicväska eller hälla upp prosecco och bänka dig med fötterna i högläge.

_________________________________________________________________________________________

Pesto:
2 plantor basilika
4 vitlöksklyftor
flingsalt
1 dl pinjenötter, eller cashewnötter- funkar fint med
1 1/2 dl olivolja
11/2 dl riven parmesan

Mortla eller blenda basilikan, pinjenötter och vitlök ( mortlar du tillsätter du även saltet direkt. När det börjar se ut som en slät massa tillsätter du nyriven parmesan, salt och olivolja till önskad konsistens.